Hoe Groot zijt Gij

“How Great Thou Art” bestaat 75 jaar. Dit is een van de meest bekende christelijke hymnen wereldwijd. De oorsprong van dit lied ligt bij het Zweedse lied “O Store Gud”, dat in 1885 geschreven werd door Carl Boberg, een jonge Zweedse predikant, dichter en redacteur. Na een bijzondere ervaring in de natuur, waarbij Boberg getuige was van een indrukwekkend onweer dat plaatsmaakte voor een stralende zon en vervolgens het zingen van de vogels, schreef hij de tekst als een gedicht getiteld “O Store Gud”. Dit gedicht werd voor het eerst gepubliceerd in het tijdschrift “Sanningsvittnet” in 1891. De melodie die we tegenwoordig associëren met “Hoe groot zijt Gij”, werd enkele jaren later toegevoegd.

Uitvoering op Spotify

Het lied werd vanuit het Zweeds vertaald naar verschillende talen. De Engelse versie, “How Great Thou Art”, waarmee het lied wereldwijde bekendheid kreeg, werd in 1949 door de Britse zendeling Stuart K. Hine vertaald en aangepast. Hine voegde eigen coupletten toe gebaseerd op zijn zendingswerk in Oost-Europa.

De Nederlandse versie “Hoe groot zijt Gij” volgde ook, en is sindsdien een veelgezongen hymne in kerken door het hele land. Het lied spreekt over de majesteit en macht van God, zoals waargenomen in de natuur, het leven van Jezus, en de persoonlijke ervaring van redding en wedergeboorte.

Het mooie lied “Hoe groot zijt Gij” is uitgevoerd door Soli Deo Gloria op de cd “Voor Mij”. Deze cd is nu verkrijgbaar voor slechts 10 euro.